Ακάλυπτες επιταγές
Ο νόμος “περί επιταγής” είναι ένας Νόμος του 1933, με ελάχιστες τροποποιήσεις από τότε και ορίζει ότι η έκδοση ακάλυπτης επιταγής είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών (άρα μπορεί να φτάσει έως το ανώτατο όριο φυλάκισης, που είναι τα 5 έτη) και χρηματική ποινή.
Εάν τώρα κάποιος εκδίδει ακάλυπτες επιταγές “κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια”, η κατώτερη ποινή ανεβαίνει στο ένα (1) έτος (από 3 μήνες).
Να προσεχθούν ιδιαίτερα και τα εξής :
1. Αν ο δράστης αποζημιώσει πλήρως τον κομιστή της επιταγής πριν τη δίκη, δεν τιμωρείται, διότι εξαλείφεται το αξιόποινο (αυτός είναι και ο λόγος που οι υποθέσεις αυτές παίρνουν συχνές ή συνεχόμενες αναβολές, καθόσον -υποτίθεται τουλάχιστον- ο εκδότης της ακάλυπτης επιταγής ..ψάχνει για χρήματα, ώστε να πληρώσει την επιταγή).
2. Η ποινική δίωξη δεν ασκείται πλέον αυτεπαγγέλτως, αλλά μόνον κατόπιν εγκλήσεως (μηνύσεως) του τελευταίου κομιστή, ο οποίος την εμφάνισε στην τράπεζα ή εκείνου που την πλήρωσε και την πήρε στα χέρια του!
3. Συνεπώς, για να είναι νόμιμη και εμπρόθεσμη η μήνυση, πρέπει να κατατεθεί στην εισαγγελία, μέσα σε 3 μήνες, από τη σφράγιση της επιταγής, ειδάλλως δεν τιμωρείται ο δράστης!
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας που παίρνει στα χέρια του τη σχετική μήνυση, δε διατάζει προανάκριση, αλλά καλεί απευθείας τον κατηγορούμενο, για να δικαστεί στο αρμόδιο μονομελές πλημμελειοδικείο.
Πηγή: http://nomikisimvouli.blogspot.gr/2012/01/blog-post_04.html